Wednesday, 7 January 2015

Skin Specialist and Me..



Assalamualaikum..

Hai semua pembaca (hehe..budget ramai yang baca..lalalala)

Kalau xde yang baca pon nk tulis jugak..sebagai kenangan hari tua..

Ceritanya begini...

Ada x siapa2 yang mencari skin specialist bg masalah kulit yg kronik.. Kalau ada zila nak suggest go to Klinik Dr. Nathan kat Bangsar..dalam Menara UOA klinik tu..agak mahal..actually mmg mahal but it worth it...

Let me begins my story.. zila ni suka sangat mencoba skin care yg dapat cerahkan kulit..kuikuii..sbb kulit asal da terbakar and muka makin gelap..mcm2 produk zila try..and berubah dari satu brand ke satu brand. n one thing yang zila perasan, produk yg memutihkan ni selalu mmberi kesan yg xelok lepas lama2 pakai..for me..for me..ok..xtau untuk orang lain...mcm mana..mgkin ok..mgkin xde kesan sampingan..

Mula2 zila guna as beauty..kulit memang cerah lepas sebulan guna.agak puas hati..tapi bila masuk repeat order yg ke 4..muka da start naik jerawat..bila naik jerawat..zila stop la guna..cari produk lain pulak..

Second zila try ailin..ni utk ubatkn jerawat la..tapi zila rasa xsesuai ngan kulit..so zila stop...pastu zila guna cosmoderm..cosmoderm ni pon agak elok utk for short term on my skin..jerawat hilang la jgak..tapi sbb manusia ni xpnah rasa nk bersyukur..hihi..bila kulit da elok..nak cerah pulak..zila try pulak royal white..tgok testimoni semua best..huhuhu..excited try ni..mula2 guna pon best..dalam masa seminggu..kulit muka da nmpk cerah..tunang pon tegur kulit cantik..(skarang da jadi suami..hihu)..

Tapi kegembiraan tu tidak terstop di situ..kuang2..zila perasan muka zila ditumbuhi jerawat2 halus..muka cerah,..tetibe naik jerawat halus..masa tu bru nak guna second box of the product..kebetulan pulak..masa blik kampung..zila tergedik2 nak ikut kakak ipar g buat facial treatment...hermmmm..maka bermulah kisah ngeri zila..

Masa lepas buat facial tu.masa facial tu pulak dia g pecahkan semua jerawat halus kat muka.muka zila diserang jerawat yg sangat teruk selepas kejadian itu (hihi..skema sangat)..byangkan masa tu lagi 2 bulan nak kawen...hati ni gundah gulana pon ada.,.encik tunang aka husband pon tegur..knapa muka jd macam tu..salah produk ke..salah facial ke..zila pon xtau..

Lepas serangan jerawat yng truk tu..zila pgi jmpe pakar kulit kat kelantan..hbis la dalam seratus lebih..dia bagi ubat antibiotik yang kaler hijau and ubat krim siang malam as well as pencuci muka..honestly xnampak langsung perubahan kat muka..

Mmmm..masa tu lah juga..timbul perasaan nak g jmpe Pakar yang betul2 pakar..memandangkan zila keje kat bangsar.maka..klinik paling dekat adalah Klinik Dr Nathan..Klinik pakar kulit..masa first pergi tu dah prepare dah mental...huihiuuuu..sebabnya da tau kos dia mmg mahal..first pergi kena dalam RM 490..pastu zila mmg ada follow up..each time pergi kos dalam RM 300 hingga RM 400 lebih..Doktor yg treat zila tu Dr. Ruben..anak kepada Dr. Nathan..Dr Ruben is very nice doctor..hihihi..

zila ckp kat dia..Dr..i am going to married soon, in december..then he mentioned aiyooo..u should come earlier..what i can do for u in two weeks. the treatment will take 6 months to really cure.but Dr tu kata..I will give u the best medicine..n i want to see u again next week... Alhamdulillah masa mggu first makan ubat Dr Ruben tu..ada nampk perubahan..sempat la 3 kali pergi sebelum kawen..masa nak kawen tu..jerawat tgal kesan2 and 2, 3 biji..da seteruk dulu..Alhamdulillah..

Oh yerr..ubat yang bagus tu sebenarnye ada pantang larang..spjang tempoh ambik ubat Dr. Ruben tu..kite xboleh pregnant..baby tu akan cacat kalau still pregnant...kna gugurka.takut kan..agak takut..tapi tu untuk orang yg da kawen la...hihihi..kalau anak dara xde masalah..tapi klinik tu ada provide pill perancang nak avoid pregnant..ubat jerawat tu juga menyebabkan kulit n bibir kering..so that Dr Ruben provide kan krim utk bibir sekali..

Tapi zila dah xambik lagi ubat tu..Suami xbgi..lagipon memang bahaya if zila pregnant walau pon ada pill perancang..takutkn kalau kesan sampingan.

Kalau anda tercari2 skin specialist yang bagus.zila suggestkan Klinik Nathan..stop try ubat2 yang ntah apa2..sma juga duit habis membazir..kalau jmpe pakar..mahal pon ada kesan yg positif dengan izin ALLAH, insyaallah..

N satu lagi..bersyukurlah dengan warna kulit anda seadanye..insaf jap zila..bila Dr Ruben tnya kenape kulit zila jd macm ni..zila ckp zila guna whitening product..trus Dr ckp..u..silly girl..dont use any whitening product.it can harm ur skin..they are only money profit business..u dont know what they put inside it..

Tekad diri..as long as kulit sihat..Alhamdulillah..no more whitening..cuma skarang zila ambik baru nak try supplemen y vitamin utk kulit..pakai2 kat muka xnak dahh..pencuci muka pon zila guna yg Dr Ruben suggest..skarang brand Eucerin..(ntah betul ke tidak ejaan tu)huhuhu....


and this is muka zila sekarang..ada lagi jerawat cuma x seteruk sebelum pgi Klinik Nathan..
tu pula anak kucing yang datang nak menumpang kasih masa zila tgh tgu makanan kt gerai makan bersama husband..comei x kucing tu..ikut ati nak je bawak balik..tapi apakan daya...wawawa...


Sekian terima kasih, maaf untuk post yang panjang lebar ini...

4 comments:

  1. Hai..nk tnye...treatment kena pergi berapa kali??...anda number klinik tu tak??saya student...tak bnyk duit...but,muka dh 3 thun penuh dngn jerawat...dh tak tahn...org selalu ejek..

    ReplyDelete
  2. Hai..nk tnye...treatment kena pergi berapa kali??...anda number klinik tu tak??saya student...tak bnyk duit...but,muka dh 3 thun penuh dngn jerawat...dh tak tahn...org selalu ejek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cbe try pencuci muka cetaphil.bl yg for normal skin tu.cri dkt watson atau guardian.inshaallah blh la mbantu mengurangkn jrwt .sy dl ms jrwt truk,pkai cetaphil alhmdulillah bersih sikit muka

      Delete
    2. Cbe try pencuci muka cetaphil.bl yg for normal skin tu.cri dkt watson atau guardian.inshaallah blh la mbantu mengurangkn jrwt .sy dl ms jrwt truk,pkai cetaphil alhmdulillah bersih sikit muka

      Delete