Wednesday, 11 December 2013

bebear n bubu..

Assalamualaikum...


Utk awk yg awesome..
Yg hadiahkn ini


Pada 11.12.13

Terima kasih byk2..akn dibaca buku itu dan dimanfaatkn kndungannya..
Bebear itu pula akn dipeluk...hohoho..



11.12.13

Assalamualaikum..


Hari genap sudah umur zila 25 thun.muda lagi..hehehe..sgguh cantik tarikh hari ni..bestnye jika ada kenangan terindah..huhuhu..

Alhamdulillah.di atas rezeki kurniaan Allah selama 25 thun ni..syukur2...Ya Allah..terima kasih..kerana mgurniakan insan2 yg hebat dlm hidup ini..semoga kehebatan mrk mjdi pedoman utk hidup zila..

Terima kasih di atas kenangan2 lalu yg indah..semoga knangan akan dtg lebih indah..amin..

Memandangkn hari ni besday zila..google pon bg search bar yg gmbr kek..ehehehe...terharu..
ooh google..google dah byk tlg zila..dlm kje zila..kikiki..

Semoga hidup ini terus diberkati..amin..terima ksih utk doa yg diberikan oleh teman2 dan sahabat..terharu!!


Monday, 25 November 2013

mum's birthday

Assalamualaikum semua..
Bertuah rasanye hidup ini di kelilingi adik beradik yg best..kwan2 yg best..n mak yg pling best d dunia and akhirat..

Mgu lpas..smpena birthday my mek..we celebrated it..at umah abg di shah alam...

Let's check it out..





Semoge mek pjg umur.diberi kesihatan yg baik..sejahtera sentiasa di samping ank2 n menantu n cucu..Amin...

Tuesday, 12 November 2013

the badge


Assalamualaikum..

Org ke opis ada staff tag..tp kmi di sini ada badge..amacam..smart x..hoho...

Ok bye..tu je nk menunjuk:p

Friday, 8 November 2013

Legoland...

Assalamualaikum Readers..

Salam Jumaat..Semoga hari yang penuh keberkatan ini akan memberi penuh kerahmatan kepada kita..

Terasa mcm nk share sesuatu je...

if u could not be able to treat people to Lego land, just don't let others to step on the Lego -Zila 2013

Maksudnya..Kalau kite x mmpu membahagiakan org..jangan sampai dia menderita disebabkan kita..

Kadang2 dalam hidup kita ni..tanpa kita sedar kita telah melukakan hati seseorg..jadi selalulah ponder..berfikir sejenak..apa yg kita  telah lakukan setiap hari..semoga tindakan kita tidak mengguris mana2 pihak..

Tapi..sejujurnya..bila kita di atas..kita sering lupa pada yg dibawah..senang ckap gnilah lebih kurang..kalau dah pegang jawatan tertentu..mcm bos..ke manager..bila nak marah org..marah je..xfikir apa perasaan org bawahan...bila buat baik xpenah diiktiraf..tapi bila sekali salah trus...marah mcm kita xpernah buat bnda yang betul..Nauzibillah..mintak dijauhkan dari sikap sebegini..andai kita suatu masa nanti kita di atas..

again..sejujurnya..bukan kita minta apa yg kite buat diiktiraf..tapi..bilamana melakukan kesalahan.xperlulah marah mcm nak mkan org tu..xgitu..semua org pon buat silap..sometimes, we do learn from mistakes..

Erm..sesungguhnya coretan ini tidak sebenar2nya yg berlaku pada diri sdiri..tapi setiap org pon mungkin penah melaluinya..

Jadi..bila kita rakyat marhain..berada sama2 di kalangan marhain..cubalah jaga hati dan perasaan marhain masing2..

Ok..bye2..tu je nak tulis..


Thursday, 7 November 2013

duhai hati..jangan bersedih..

Assalamualaikum Readers..

Di saat titipan ini terlakar..benar hati ini sedang berduka...ye berduka dengan situasi ni...
Kenapa dan mengapa diperlakukan begini..
Kenape dipersalahkan ...kerna aku balaci?..ermm balaci tu ape ye..

xpelah hati..janganlah engkau berduka..
ini hanyalah sekecil2 ujian..
Di mana2 juga aku bisa diuji..
Ya Allah berikan aku kekuatan..
Berikan aku peluang yang lebih baik..

wang..ye wang..
mampu membeli maruah..
mampu menjadikan seseorg dihina..
mampu mengangkat darjat seseorang..
opss...kenapekah...tetibe aku bercakap ttg wang..
sesungguhnya wang tiada kaitan dengan kisah ini...

oh zila..chill girl..xkan sikit dah nak nangis..xda ape pon..:-)

Saturday, 2 November 2013

silent is the best killer?

Assalamualaikum Readers..

Sudah sekelian lama tidak meluahkn isi hti di sini.mlm ni rasa mcm nk coretkn sesuatu je..

Pnah x dengar org ckp silent is the best killer..for me..rasa mcm x fhm sgt..seriously xfhm..knape diam adalh pmbunuh terbaik..

Org ckp diam itu lebih baik sekiranya kta2 tu bisa membuatkn org terluka..tp bg zila..diam itu boleh mmbunuh sekiranya...kita sgt3 berharapkn respon dri seseorg ttg sesuatu..tidak kira jawapn yg pjg berjela atau sekadar ok...berdiam diri tnpa mmberi respon..bisa mengundang pelbagai persepsi dri org yg mnantikm jawapan itu..

As simple as..bila kita msg seseorg..org tu x blas..meaning zero respon..depends on the issue..but kite secara automatik akn terfikir...

Dia mrh aku ke..kenapa xblas..aku slh ckp ke..
Klu org y berkasih pulak..mgkin akn terfikir..dia da xsuka aku ke?knape dia mcm nk x nk je blas msg..n kli ni lgi bgus..diam trus...ermmm...sedihnya rasa...

Itu hnya cth situasi2 kecil sja..tp it happens to me too..n i had done similar things to others..i am so sorry for that..

N now..how i feel so similar...n now so tense..
Hohoho..apa pon x boleh...

Sekian utk mlm ni..bye readers,.please respond to others..u dont know how much they need it,.

Friday, 11 October 2013

mata ni masuk habuk lakk..

Assalamualaikum Readers..

Salam Jumaat....

today..kerete kna clamp di dalam kuarters..oh hhooo...kenape kah..erm..end dot..Thi is ujian..
yesterday..received a shocking news..my friend accident..deeply wanna visit..but..a virtual friend..

my mind now..ding dong..mata masuk habuk...

O Allah..please ease me and him..
make us strong..
make us patient..
Amin..Ya Rabb...

Tuesday, 8 October 2013

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya..

Assalamualaikum Readers,,

Today 08102013, my beloved uncle had passed away..Wake up early in the morning, checking for what's app msg, read the msg..our beloved uncle, "Pak Do meninggal dunia pagi tadi jam 4.30"...

On the one fine day..my emotion was not so calm..feels like tears dropping down..but i am in the office..my feeling is hidden under my ;-), but deep inside ;(...only He Knows..

Hanya doa yang bisa mengiringi pemergiannya..my last uncle in the family..being loved by every body..last meeting on was last Hari Raya..did not talk to much to him as I was busy at the kitchen..regretted somehow..my last kiss was when i met him, visit him at his house on June, two months before eid..i dont know why..i never kiss him before..but on that day..before i left his house..i asked him masa salam ngan dia..Pak Do, nak cium pipi boleh..then he answered..Boleh..wakpo xlehnya..i left his house, n gave him a small amount of money in the envelope...without i realise it was first n my last kiss to my uncle..

Tidak dapat digambarkan..his face absolutely similar to my father..seeing him is like seeing my father..and now..I accept this destiny with open heart..Kullu nafsin za iqatul maut...setiap yang bernyawa pasti akan mati..Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya..dan semoga rohnya di tempatkan di kalangan roh orang2 yang beriman..Amin..

Monday, 23 September 2013

bersangka baik itu lebih baik

Assalamualaikum Readers..

Sihat ke?..zila alhamdulillah sihat..harap2 kawan juga sihat dan berada dalam lindunganNya..

nak tnya..kawan2 pernah x tercicir duit..xkisahlah 1 hengget, 2 hengget, 3 hengget, hatta 100 hengget..ini bukan dicuri ye.tapi tercicir dengan sendiri..mgkin kita letak dlam poket, then masa ambik bnda lain duit tu terjatuh tanpa kita sedar..

apa perasaan kita apabila bila ianya terjadi..biasanya kita akan marah, membebel dan mgkin juga akan sumpah seranah..lagi2 bila time duit kita xbrape bnyak..yang sikit tu pulak hilang...kita mcm x redha je kan..nape ye. kita selalu bersangka buruk kalau ujian melanda diri..mungkin sebab iman hanya senipis kulit bawang je kot..tu yang jadi mcm tu...

Kawan2 pernah x terfikir..kalau org yang jumpa duit tu apa yang diorang akan buat..kalau jumpe kat jenis yang x berapa baik..sah2 la dia akan gunakan duit tu tanpa rasa bersalah..

Dan andai kata org y jumpa duit tu..n dia bagi sedekah kepada masjid atau fakir miskin on behalf of kita, bukankah itu amal jariah yang berlaku tanpa pengetahuan kita..dan bukankah kita telah dapat pahala dengan percuma tnpa kita sedar..n kalau duit tu pulak digunakan utk tujuan yang baik, bukankah pahala itu akan berterusan kita dpat walaupon ianya hanya sekadar 10 ringgit...

Tapi yang xtahan nya..kita ni mcm xredha kalau apa2 ujian yang Allah bgi kat kita..lagi2 kalau kehilangan wang ringgit atau pon  harta..ntah dapat ke x pahala atas rezeki yg telah didermakan atau tidak, itu Allah hu aklam..biar Allah yang tentukan..

Sbenarnya post ini adalah untuk peringatan diri sdiri juga..

dan ada kisah di sebalik entri ni..

kisahnya begini...

Pada suatu hari, zila pulang dari kerja...dalam perjalanan balik tu tetibe zila ternampak note 10 ringgit ats jalan..dalam hati mcm dalam ragu2..nk ambik ke x..so..lepas lama tgok duit tu..zila pon ambik..dlam hati zila..satu je zila fikir..zila nak dermakan duit tu kepada masjid atau pon org miskin on behalf of pemilik dia..kalau zila tgalkan atas jalan, sah2 la kalau jmpe kat org yang suka guna harta tanpa rasa bersalah dia akan guna duit tu..

then 2 hari jga duit tu terbiar dalam kereta zila..shingga lah suatu hari anak sedara zila ckap..mok su, boleh x derma utk sekolah..ckgu suruh minta..zila ckap..ok..mok su bagi kat kak ngah duit yang moksu jumpe tu..then happy la budak tu..dpat duit tu utk didermakan kepada sekolah dia..sebb kalau normal nye pon kita akan bagi 1 ringgit atau 2 ringgit je kalau budak2 minta derma kan...jenis berkira sgt kalau nak derma kan..siapalah  2..ehehehehhe...zila la tu..duit sdiri sikit je zila kasi kat along utk derma ke sekolah dia..huahuahaua...

so..zila harap tuan kepada duit 10 hengget yang tercicir tu  akan dpat ganjaran dariNya..maafkan zila sbb x minta izin dulu utk bagi duit tu..hohoho..bukan zila tau pon tu duit sapa..

Sekian..jgn kecoh kalau takat hilang sikit2..kalau hilang byak tu kena la kecoh..hoho..apa punya pesanan da..maksud zila kecoh tu..kena berhati2 la dengan harta bnda kita..jaga elok2..baru duit tu tak tercicir..

Bye...

P/s: post di atas tiada niat langsung nak cerite atau puji diri sndiri..just berkongsi apa yg berlaku..Sharing is caring then..

Pizza Hut :)

Assalamualaikum Readers...

Kepada siapa2 yang rindukan zila..nah ini gambarnya..hoho...

Semalam abg ipar blanja pizza hut..walaupon xberape lapar, zila tetap melantak dengan penuh kegirangan..

Hbis la jugak dua slices..bersama segelas air n semangkuk sup cendawan..

Kenapa sup cendewan pizza hut dah x sesedap dulu ye..bila mkan masa sejuk..dah jadi pekat sangat..mcm byk sangat kanji je..

hoho..complaint2 pon zila hbiskan je...xsuka membazir..sedih tengok kalau buang makanan ni..

By the way..thanks abe ju and woh for the great dinner..

Lain kali blnja lagi..ehiks..


(along, angah, woh, yani, wawan)
 happy time with little wawan yang cakapnye banyak..mkannye x..
Ade je yg dicakapkan..

hoho..nasib jerawat x menyerlah dengan jayanye dlm gmbar..kalau tgok kat luar.meriah muka ni..kikiki

tengah2 menjamu selera..ade je org dapat surprise birthday party kat pizza hut..bestnye kan..ramai staff pizza hut yang kluar nyanyi lagu happy birthday sambil bawa kek ke meja2 tertentu..berapa la gamaknye services charge yang dikenakan smpai staff tu beria2 meraikan birthday org2 yg buat surprise kat kawan2 dia di pizza hut..

Kami semalam yang xde buat surprise ape2 pon abg ipar bayar tok services caj dah 12 hengget lebih..

akhir kata..teringin jugak kalau ade org buat surprise mcm tu kat zila...huhuhu..berangan je lebih ni..birthday pon org xhengat..nak surprise2 bagai ye zila..

ok bye semua..nnti jgn rindu2 zila lagi ye..:p

Friday, 13 September 2013

apabila terdetik di hati..

Assalamualaikum Readers,

kdang2 terdetik di hati..
kenapa dalam hidup kita..
kita sering bertemu dengan orang yang salah..
pujangga berkata: kerana suatu hari nanti kita akan ditemukan dengan orang yang betul..
cuma masa yang menentukan..
dan hanya Dia yang mengetahui..

melalui kehidupan yang hari2..kekadang buat Zila termenung sejenak..
kenapa zila selalu jmpa org..berkenalan dan berkawan..
zila x rasa zila jmpa org yang salah..
tetapi kadang2 tertnya juga..
perlu ke zila kenali dan berkawan..
dan hingga ke akhirnya...hanya seorang kawan..
yang muncul pada awalnya..
dan tenggelam pada akhirnya...

apakah hikmah di sebalik jalinan persahabatan itu..
bukankah ia menyakitkan jika ada sebelah pihak..
yang mengharapkan persahabatan ini..
diakhiri dengan ikatan yang suci..(zila ler tu..hehe..)
namun..
jodoh pertemuan bukan ketentuan insan..
sekali pon kita mengharapkan utk memilikinya..
jika tertulis kita bukan untuknya..dan dia bukan untk kita..
maka...
tiadalah kehidupan bersama sehingga ke syurga..

zila oo zila..
sabar ye hati..
kalau belom tiba masanya..
usah ditangisi..
usah digusari..
pasti ada hikmah..
di atas ketentuan ini..

Selamat hari jumaat  <3<3


Friday, 6 September 2013

suami&isteri


Assalamualaikum Readers...


Kepada bakal suami..bca ni..





....Indah lakaran kehidupan bila disulami cinta..

Tuesday, 3 September 2013

Terima kasih PM

Assalamualaikum Readers..

Terasa maca nak menaip lak hari ni..xde koje ke zila oiiii..ni waktu opis hours...erm..kje pon pending ni sbb tgu org reply email..so.. pe kata menaip jap..

Rasa maca nak ucapkan terima kasih je kat PM kite sbb dah naikkan harga minyak.. rasa mcm gembire sangatttttttt....walaupon 20 sen tu boleh dijumpai di celah2 almari...xbermakna 20 sen tu xbermakna cik kak oiiittt...nampak mulai hari ni zila kna simpan 20 sen shari la...kalau sekali isi minyak 1 liter je sekali isi memg la x trase cik abggg oiittt...ni nak pnuh satu tangki tu kalau sicomel i dah 70 hengget..kan kire2..lpas naik 20 sen ni..berape la regenye yeee....tapi nasib baik juga ler hambe x naik si kecik datg keje..kalau x..bankrup mak.... nyahhhhhh.....kikikiki...

Tulah dulu nak sgt pilih ni kan..org suruh pilih yg nak offer mcm2 kelebihan x nak pilih..dan inilah mkannnnnnyaaa....naik tu naik ni..last2..org susah makin susah..org kaya mkin kaya...

kenkadang rasa mcm sakit ati je ngan org yg cakap..alah 20 sen je...malaysia kan aman..bersyukur la sikit..adik2 n abang2...jgn ler ckp gtu..hbis awak2 nak ckp..kan bgus kalau malaysia xaman, minyak pon murahhhhh..mcm tu ke dik...ntah2 negara porak peranda, harga minyak makin mahal la..bukan makin murahhh..sumber limited...

Ape2 pon terima kasih PM sbb nak ajar rakyat malaysia berjimat cermat, guna public transport, elakkan jem..sebb tu harga minyak akan sentiasa naik..secara automatik, org jarang guna kerete ye...pollution pon xhadooo kannn..222..itu la hikmah..ye x...(tangan ke dada mata ke atas)...

Untung kan duk Malaysia ni..kite walaupon nk mrah xde la sampai nak merusuh2 sini sana tunjuk xpuas hati..kalau tmpat lain ..xtau la ape jadi..org Malaysia ni sopan je kan..Alhamdulillah..

Meh yg sopan tu sorang masuk pinang I ni..............huahuahuaaaaaaa....nyempat lagi ye..jual diri..opsssss..bukan jual diri...memain di senda gurau pagi hariii...berbelit ayat mak niiii..fham2 kan ajoo...

Bye...dah habis merapu..zila..g la sambung buat kerje nunnnn...

Friday, 30 August 2013

apabila disuruh kawen..

Assalamualaikum semua..

Apa khabar..harap2 semua sihat..dah lama zila x memanjakan diri dengan menulis blog..ehikss:p..
Org manjkan diri g spa..g sopping..tapi zila..kat blog jer..ekkekeeke..dasar org miskin...duit xhada..mmg ler gituuu...gerger..

Apabila terdetik untuk menulis, itu pula tajuk yg zila pilih..opss..gedik ke????..x...kan.........umur pon dah 25..dah sampai masa kata org..itu kata org la..kata zila..blom lgi kot..tapi nape ye..

Jom selidikinya bersama..

hihi..first..zila rasa mcm xde calon je yg bersedia nak pinang zila..hahaha..kawan ade la..yg ajak kawen blom..zila memilih kata kawan2 zila..eh..mana ade..xpom..nak memilih mcm mana..nak pilih pon xdooo..hihihii..

yang kdua..zila rasa mcm zila sengkek je pas bli sicomel purple tu..itu ler..kta orang kalau nak buat pe2 pikir byk kali..xmampu pon nak gak..padan muko ko zila..tapi xpe..zila happy je dengan si purple tu..bawa zila ke mana2 zila nak pg tanpa susahkan abg2 zila lagi..yang penting happy..kankankan...ape salahnye berkorban utk kebahagiaan sdiri..wahhh..attention2..itu ayat utk sedapkan diri sdiri jerrr..tapi..ape2 pon..kalau nk buat pe2 keputusan..pk sehabis2nye..tapi di sini nak zila tegaskan..tegaskn tu..ganas x..zila xmenyesal pon dengan beli si purple tu..cumanye cam duit kna jaga betul2 la..xleh nak buat sesuka hati lagiiiiiiiiiii...itu je..tapi ape yg zila plan..kalau esok2 nak kawen..kalau bakal suami xde kete lgi..xpyah la bli..pkai je si purple tu..kan dah jimat di situ..nampak x..nampak x..nampak kan...

sbb yang ke 3...ini yang pling zila rasa mcm tepat je....blum tiba masanya jodoh itu sampai..kata orang..jodoh maut rezeki itu semua sudah tertulis..kite je xtau bila..so, banyakkan berdoa..smoge dipertemukan dengan insan2 yang baik..opss...insan2 lak..insan je....sorang je kan..harapnye yang sorang tu lah yang dapat menjaga diri ini hingga ke akhir hayat...

sebenarnye..tajuk ini muncul sbb..semalam abg zila tnya..bila nak kawen..dia risau kat adik2 dia yng 2 org xkawen lagi tu..zila ckp la..tlg la zila..dia tnya..nak tlg mcm mana..dia kata suruh si bakal masuk meminang...hamboi2..abg niiii...sesenang je kan ckp..mcm mintak tlg g beli gegula je..

oklah..da.ye..bye..selamat mmbaca..esok member zila kawen kat kuala kubu baru..nak pg..tapi xde teman..wawawa....

to Puteri Farah Diana..selamat pengantin baru..semoge berbahagia hingga ke syurga..amin...;)

Wednesday, 14 August 2013

Riang ria raya..

Assalamualaikum My beloved readers..ehihihi..

Selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir dan batin diucapkn kpada semua yg pernah baca..menjenguk..menjengah ke blog yg syok sdiri ni..huahuahua.,

Alhamdulillah..selamat sudah sambutan hri raya di kampung halaman..dan hari ni dah kmbali mncari rezeki.utk.sepinggan nasi..secawan air sehari..dan sebulan byar kete,.hutang ptptn..hutang u mobile..dan mcm2 lgi hutang..subhanallah...

Lupekn segala hutang..jom kite bergumbire..lyn gmbr2 syok sendiri d hari raya..



Mlm buat ketupat

First time pkai tudung segera

At wedding..ije..

Setelah sekian lama tidak bersua..jmpe gak ngan geng2 plkn

Pg raya..


Friday, 26 July 2013

detective conan

Assalamualaikum my love2 semua...

Haha..poy je love2..tang mna ntah tu..

Alhmdulillah dh sampai 15 ramadhan.diberi pluang utk mnjlnkn rukun islam yg 3..

Penat juga hri2 mjdi detective conan ni..siasat sana sini..xkira waktu,.case xsettle..report x dpt hntar on time..g mna tuu...sometimes, so troubling to deal with certain people..why n why,. u r busy working, me too working..we both r working.help me out to settle it..let He rewards u 4 what u've contributed..easy saying, tough doing..sabar heart..He knows u best..

As long as u get didn't get better offer..ur place is there..ok detective conan..As He wants u to learn something..make use of it..challenge urself to face it..

May He bless U , heart..keep life motivated..

Wednesday, 10 July 2013

Ramadhan menjelma lagi..

Assalamualaikum Readers..

Alhamdulillah..masih diberi peluang lagi untuk menunaikan ibadah puasa pada tahun ini..tahun ini zila berpuasa sbg seorg pekerja yang mmpunyai masalah kewangan yg kritikal..hahaha..tapi Alhamdulillah..zila tahun ni berpuasa dengan kakak zila..menumpang di rumah dia..so belas ihsan telah tercatit di situ ya..and Alhamdulillah..di saat2 ada masalah ni..adik beradik semua bermurah hati memberikan bantuan.

Gembira je menyambut puasa tahun ni..walaupon masih tertulis sedikit keberatan utk pergi teraweh di masjid..syaitan dah xde..diri sendiri lak yg jadi syaittaoonnn..hoho..malas masih menebal di jiwa..tapi Alhamdulillah, walaupon xpg masjid..masih diberi kerajinan utk buat sendiri..harap2 ibadah itu diterima. semoga diberi kerajinan juga untuk memperbanyak bacaan al quran di bulan yang penuh keberkatan ni..Insyaallah..

Mengimbau kembali kenangan Ramadhan zaman kanak2..mula belajar2 puasa balik sekolah xlarat..nak bukak puasa..mek x bg..tapi degil..bukak juga..bila time bukak..sedih..sebab kena pulau..xdapat join org2 puasa berbuka...hoho..kenangan..

bila dah besar sikit..tapi zaman sekolah rendah..tiap2 hari g nganta kuih yg mek buat kat bazar ramadhan..dah dekat2 nak maghrib pg ambik bekas..masa tu bleh tahu la kuih hbis terjual ke x..perasaan masa g ambik tu bergantung la..kdg2 tolak menolak sesama adik beradik sbb da mlas nak kuar..ya Allah..teruknye perangai zaman budak2 ni..tapi..xpe..gagahkan juga pg ambik bekas jualan..pastu mintak upah..zaman dulu 10 sen pon dah ckup....kat kelantan..coklat sepuluh sen duo butir atau 4 butir..tgok pada saiz coklat..ahhaha..semua bnde pon coklat..padahal gula2..

bila dah sekolah menengah, time teraweh buat 8 je..pastu balik rumah..pemalas tahap gaban je..pg ngan mek..balik sorang2..sbb mek akan buat hbis 20...xpon zila buat selang seli..maksudnya..2 rakaat buat..2 rakaat rehat..ape la zila..mok cik n pok cik lagi yang x larat tu pon buat sampai 20 hbis..n the compulsory thing yg berlaku kat balasoh kampung zila tiap2 malam bulan puasa ialah..moreh mesti ada..mkn lagi...ape la zila..patut la gemok je..sampai abg zila paggil zila arbok...huhuhuhu...

Erm...terasa rindu pulak kat mek..nak puasa ngan mek...tapi bila dah jadi anak perantauan ni, dapat puasa di kampung mungkin hanya hari terakhir atau kedua terakhir dalam bulan ramadan..dah menjelang raya...masa tu adik beradik berkumpul..sampai kena buat dua hidangan memanjang..anak sedara ada..abe ada..kakak ada..semua dah ada..tapi kalau nak bjmpe semua sekaligus susah juga sbb akan ada yg berada d rumah mentua..tapi xpe..suasana itu sangatlah meriah..ruih rendah jadinya..

Kenangan puasa bersama arwah ayah zila x berapa nak ingt..sbb last puasa ayah masih ada hanya pada tahun 1997 mungkin..zila darjah 3..xbanyak kenangan yang tersimpan..tapi xpe..kenangan lain yang dah disimpan itu akan kekal dalam ingatan dengan izinNya..hanya doa dapat mengiringi ayah di sana..Semoga roh arwah ayah ditempatkan di kalangan orang2 yang soleh..Amin..Insyaallah..Zila ni lagi sedih sbb jarang ziarah kubur ayah..kalau x raya, memang xpg la...

Ermm..harap2 puasa tahun ni lebih bermakna dan lebih diberkati berbanding tahun2 yang lalu di zaman2 muda..bila dah tua2 ni..perasan tu da lain..maklumlah...mkin matang kan..wah gtuuuu...

di kesempatan ini..zila nak ucapkan..Selamat Menunaikan Ibadah Puasa utk semua Umat Islam dan my beloved Readers yng baca atau pon terbaca blog ni..Semoga kita diberi kekuatan untuk melawan segala musibah2 dan ujian2 yg melanda sepanjang bulan puasa ini..Amin...

Friday, 5 July 2013

tudung 3 layer murah..murah..cantik menarik tertarik...










Assalamualaikum Readers..

Lai..lai..mari..mari..tengok ni..tudung comel2..murah2..mcm2 pilihan..cantik di mata..selesa dipakai..dengan menggunakan hujung jari..adik2 comel, kakak cun boleh memilikinye..xkna tgu raya bru nk bergaya..bila2 pon boleh..bergaya dengan cara menutup aurat..wah..kelas gtu..cantik pon dpt..pahala pon dapat..insyaallah...






Berminat???...sila pm kakak ipar zila di nombor yg tertera..mungkin ada diskaun y menanti..012 3228651..namanya Zaila..

Thursday, 4 July 2013

ada masalah?

Assalamualaikum Readers..

Waa..rindunye kat Anis...kerana Anis la zila tulis entri ni selepas sekian lama zila x tulis..hihi..Anis..sila bc entri ni..

Sejak kebelakangan ini, zila ada mcm2 mslh..masalah ke?..bukn msalh...tapi cabaran dlm khidupan..what i put in my mind is that..problem is not regarded as problem until i believe it as a problem..belit2 bunyinye..tp at least i know how to deal with my problem..hahaha..mcm mna zila hadapinya..mula2 nangis..hohoho..itu standard perempuan la...pastu nangis lagi..kikikiki..opsss..itu terlebih sudah..mcm xde spirit n motivation...tp normally, lpas ngis..tenangkn diri..tetibe akn rasa tenang je..pastu tetibe akan menjelma dlm fikiran..zila itu xde ape la..zila ada tempat untuk mengadu..Dia mendengar segalanya..

Contohnya..ini bukn tujuan riak ye..tp perkongsian,.di saat zila dilanda mslh kewangan yg sgt2 kritikal sbb gaji di company lama tidak dibayar setelah zila berhenti...zila pikir mcm2..mcm mna nk byr kete..nk byr bil..zila niat untuk bangun tahajud..solat n mengadu padaNya.blum zila hbis solat..phone bunyi..tp xsempat angkat..tgok nama..mek yg call...biarkan dulu sbb nti akan call mek balik..tp..bila dah hbis solat..mek call lagi...mek pesan.,la jgan fikir sangat..jgn risau..mek ada..bgtau je kat mek kalau nak duit..masa tu serius lgi rasa nak ngis..my mek very concern...tp zila crite kat mek...xpe mek..semlm abe dae dah bgtau..kalau nk duit bg no akaun je..mmg la rsa malu..dah kje pon minta tlg abe n mek lagi...tapi itulah keluarga..Seriously zila rasa Allah dengar setiap keluhan hati..dan Allah hantar pertolongan melalui org2 di sekeliling kita..

So pgi tadi..zila kluarkan segala saki baki duit utk byar kete..n then bayar bil...

So y tinggal hanya mintak duit ngan abe dae utk duit belanja..tutup muka..malu la..

Ok bye.,xde mslh yg xdpt diselesaikn kecuali dengan susahkn hidup org lain..huhuhuhu..

Wednesday, 19 June 2013

safely arrived

Assalamualaikum readers..

Alhamdulillah..the lonely journey to kelantan had safely arrived,.extreme ruponya drive sensorang tnpa ada org di sebelah..sebelom ni drive sorang pon..farah ada kt sebelah..ade gak leh ckp2..

Memandangkn pjalanan melalui hutan dan bukit bukau.,haruslh no radio signal..fuhh..nasib baik ada phone corby..leh gak jd peneman di Saat2 ngantuk..melalak sorang2 dlm kereta..tp mcm klasik je rasa..dan mula la terpikir..ni kna bli cd ltak dlm kete..tp masa tu jelah..dah x drive lalu bukit bukau..x hingin pon beli cd..hohoho..ayat cover..padahal xdo duit sgt nk beli cd2 bagai tu..lg pon mmbazir jekkk...kta hafiz, my ex opismate..zila burn jelah cd..ambik lgu dlm laptop..kikikiki..itu lg satu hal..bukan zila reti pon nk bakar2 cd tu..ehiks..xreti nk burn cd mksud zila...

Btw..da selamat sampai klntn ni mksudnye bermula lah rest in peace for two weeks..jom kitee enjoy♥♥♥♥♥

Tuesday, 18 June 2013

good bye to all..

Assalamualaikum readers..

Today is my last at VIC..after all, it was a great feeling to be there for almost six months..i did learn a lot of things, i knew new friends..i gained how to deal with people..gave them path away for their future..but somehow..too much challenge which is unreasonable to face with does not make sense....how..only me..my superman..my brother n mum knew it..hihihi..so why not i am looking for new opportunity ahead..

This is The circle of life..we will meet people yet one day we will be apart from them..sad, but no worry..we will meet new people again..new environment..there is a little worry but i dare to challenge myself..i am a bit afraid, yet i do believe in Him..He is always with me, no matter what..

Good bye to all my beloved friends at VIC..absolutely i will miss them..but betwEen me and them..we have different vision n mission in life..

To all my students there..i wish u all, best of luck in your study..may u succeed with flying colours..

Feels like crying..but onLy the  inner feeling..

Dear readers..please pray for me too...new experience will begin soon..:)

For now..balik kg dulu..meet my beloved mother..my dearest abg n kak ipar..my cutest kitten..rest in peace for two weeks..hihihihi..
First of july..new journey begins..

Ok..nite to all♡♡♡♡..

Thursday, 13 June 2013

kenangan terakhir..

Assalamualaikum Readers..

Sihat semua...me..doing good except for emotional unstable..hahaha..ntah ape yg xstabil pon zila xtau..

Today is the second last day at VIC..erm...hearts bleeding inside.,,why n why...

Tapi kisah emosi x stabil itu hnya di permukaan saje..there was one thing happened yesterday..mcm kelakar yet sebenarnye menyusahkn semua orang..

Petang smlm, zila naik surau atas nk slt asar..ingt nk slt kt umah, tp opismate ajak minum..so settle kn dulu kewajipan..dah ciap slt, nk kuar la dari surau..tetibe pintu surau xleh buka..oit2...dah berdebar rasa..dah la tingkat atas dah xde student..dah pukul 6 lebih..diorang pon dah balik..handphone lak dlm handbag dlm opis...ermmm..mcm mna nie?..terfikir dlm ati..semua org xtau pon zila kt mna..jeng2,.zila cuba buat bising kt pintu..try buka kuat2..tp x berjaya...erm...tetibe..kedengaran org dr luar try buka pintu..Alhamdulillah..rupanye ada sorang lg yg x balik..miss panimalar, lecturer exam unit..bilik dia sebelah surau..

Dia tnya..siapa ada kt dlm..zila jawab la..zila kat dalam..pintu kunci..pastu dia kata..kejap sy turn ambik kunci...tgu2..tetibe dengar suara uma the accountant, dr indhira the principal, dr gopi, seri, hafiz, uncle guard n ain..haha..ramainye yg naik atas,.sempat lg my bos kata..zila..u stay inside until tomorrow..sakila went back..we dont have key..sempat lg diorang gelak2 kt luar..erm...sebenarnye kunci ada..try buka ngan kunci xdpt..pintu tu dah rosak..mcm2 cara diorg try semalam..guna card, guna playar..hohoho..tp x berjaya..

Kt blakang surau ada tingkap..tp tingkap tu tinggi sgt zila xleh panjat..kalau bleh pnjt, bleh kuar dr situ, pnjat balik guna tingkap bilik miss panimalar..uma ckp..zila..u panjat la..zila kta xbleh...then dr indhira said...asked zila to wait..wait..

Rupa2nya kekuncian zila dlm bilik surau tu mndpt perhatian abg maintenance dr mna ntah..tetibe je hero muncul..hahaha..zila ckp uma..uma..pgilkn bomba la...extreme kan...abang tu kerja kt mna pon zila xtau, xpenah tgok muka dia pun..abang tu pnjat ikut bilik miss panimalar..masuk kot tngkap surau..susah oooo..tgok dia pnjt..kesian pon ada..dia yg laki pon susah nk pnjt..mahu zila nk pnjat..mmg xla...

Mula2..lpas da pnjat..dia ckp kt zila don't panic..hihi..zila xtau la zila panic ke x..lbih kpd malu sebenarnye..sbb susahkn ramai org..dia kopakkan tombol tu satu2..susah juga..pastu zila tgok dia buat tu..dia tgok zila..dia senyum..hahaha..ntah ape yg difikir tu..mesti dia kata..comei jugak budak ni...mcm budak kecik..suka nyibok org buat kerja...hahhahaha,.sempat lg buat lawak bongek ye zila...

Lpas dah kopak satu2,..maka konpem la rosak tombol tu..dah buka pintu tu..semua org kt luar tu senyum..zila serius malu..tp zila ckp...thanks to semua..minta maaf sbb susahkn semua org...hikikhikik..mkanye..lpas tu zila turun bwah..bca2 what's app, bhavani ckp dia dah blik.mungkin lma sgt dia tgu kat kdai tu..minum petang xjd..mesti dia mrah..zila kta nk solat dulu..tp sampai sudah x turun...hohoho...zila bgtau dia..zila terkunci dlm surau...

Sekian...kenangan manis hri2 terakhir d opis..rosakkan pintu surau dan terkunci dlm surau...

Friday, 7 June 2013

bukan dia..

Assalamualaikum Readers..

Well..first of all, minta maaf kpada sesiapa yg merindui zila..wah gitu kn...dah lma zila x tulis blog..sebok ke?...haah.....sebok2 sangat;-p..

Penah x jmpe org lelaki yg solat pd hari jumaat saje..ye..solat jumaat je dia solat..ish2..ape nk jd kn..tapi bukan kisah dia y zila nk cerite..

Zila just nk coretkn di sini..ujian dlm alam pekerjaan sentiasa zila hadapi..sedih sgt2 rasa..tp kna kuatkn semangat..n smlm zila telah decide utk buat kputusan yg bru dlm hidup ni..yessss...looking for new job and opportunity...konfem dpt ke zila?....erm..xtau..yg penting kita usaha dulu..

Doakn zila for oncoming interview my beloved readers..i need blessing from Him too..feeling lost sometimes..:(..but i never lose hope..keep on trying..;)

Friday, 24 May 2013

lakso dan lakse..

Assalamualaikum readers..

Hari ini..hri wesak..jdnya rakyat malaysia bercuti..so do...i....dan mcm biasa bila hri ini hari cuti..maka adalah aktiviti adik beradik..hikhik.,dan aktiviti hrus lah juga mkn2..

Menu; lakso nga lakse
Tempat; umah abe jamal
Waktu mkn; pukul 3 pete
Tuke masak; anak gajah comei..hohoho..


Dan jemput makan ye..;p

Sunday, 19 May 2013

dan pangsun lg..

Assalamualaikum my beloved readers..

Alhamdulillah.,tamat sudah aktiviti famili hri ini...seriously i ate a lot..matilah zila..makin jd anak gajah la nnti...

Kata kak ipar..muka zila mcm tepong gomok..haha..ni pkai bedak perisa natural je..ohhh..tidak!!!

Ayam ini sedap..tukang perap..abe jamal..

Me..the tukang bakar too!...

Subhanallah..nice and beautiful scenery..


Kata kak zura, dia nk buat baju family pulak..huhu..syoknya..bila ada aktiviti adik beradik..semua org pakai bju sama..yehaaa....



P/s; suka tgok kenduri kawen yg semua anak beranak pkai bju sama...tp ada risiko gak..bleh tersalah org nnti..lgi2 kalau anak beranak ramai mcm zila..;p


mkn2 lgi..

Assalamualaikum Readers..

Selepas bekerja 6 hri ini seminggu..yeay alhamdulillah hri ini kmi adik beradik akn mndi mnda di air sungai tekala..

Jmpe adik beradik is the most happiest part in my life,.my adik beradik is my soul..wah gitu kn..mcm poyo..tapi betul la...susah senang bersama..bersyukur sgt dengan nikmat Tuhan..tp kata org bumi mna tak di timpa..sebalik keriangan pasti ada kedukaan..tp xpe..itulah asam garam khidupan..

disaat insan lain enjoy weekend ngan aktiviti2 yg best bersama partner masing2...zila pulak enjoy weekend ngan famili...hohoho...sabar ye zila..nk cari pasangan, bukan mcm nk beli kasut..pg kedai beli...hidup berumahtangga bukan sekadar suka2..tp ada tujuan..nk pilih pon bukan sekadar tangkap muat..restu famili itu yg penting..jika dulu zila pernah tersalah kerana kedunguan...msa hadapan tidak lg..ape2 pon pengalaman mengajar erti kehidupan..

To someone please take note..i hope u read this..our jorney in this duniyyah is already written in his book before we were born..we are just a human with no power..believe in qada n qadar..there's must be something behind everything..i know you face a lot of difficulties in your life..and may be sometimes u lost ur trust in Him...be patience dear..u r under his supervision..u r special..if u redha and sincere to accept all ur destiny..u will receive a very special rewards in the hereafter..the final destination where people wish to go..taman firdausi..where u can meet Him and Our beloved Messenger..i wish all the best in your journey...may you find ur happiness soon....

Sunday, 12 May 2013

dreamcometrue...

Assalamualaikum Readers..

Alhamdulillah..dengan izin Allah satu dari impian hidup ini dah jd kenyataan..terima kasih kpd semua yg telah mendoakan kemurahan rezeki ini....



Nikmat kurniaan Illahi yg tidak akan kekal abadi..namun..nikmat ini adalh rezeki dariNya...akn zila hargainya d setiap detik dan waktu..semoga kehadirannya juga diberkati...


Model comel yg tengah posing sambil pegang hidung..



Wednesday, 8 May 2013

GE..

Assalamualaikum Readers..

Td zila terbc status fb seseorg tentang politik di Malaysia..sedih juga apabila org terpelajar nk bercakap ttg politik tapi knows nothing..or perhaps just knowing something in a surface level..or may be too much assimilated in that situation since they were born and grew up with it...so much influenced by their parents' view on political issues...

Come on la...why we always close our eye on certain issues, yet too much condemning on the other side...

Sometimes, i feel like so annoyed when people said, ape..x islam lg ke kita sekarang...knape x bersyukur dengan apa yg ada sekarang...the problem is bukan kita x bersyukur...tp too much injustice happened...and dah rasa kita ni betul2 islam ke?..hiburan sana..hiburan sini...kat tv penuh siaran hiburan...pastu nk pertikai pasal hudud di Kelantan..adoi..


Kalau da rasa kita tu betul2 dah amalkn Islam, xperlulah letak profile picture kt fb tu gmbr2 berdua2an...bukan suami isteri pon...itu pon dah nampk jawapan kpd persoalan x islam lg ke kita ni...huhuhu..tepuk dada tnya iman la..

open our eyes..royalty issue kat Kelantan really makes me realized how our right is denied...fight for royalty people...R..

Erm...

Moral of the story...xpyah nk ckp psl politik kalau xtau ape2,.huhu...zila mmg x tulis status ape2 pasal politik kt fb..sbbnya people dont need our foolish opinion...hohoho..

Sekian..post berbaur politik oleh zila yg x berape nk reti politik..;p



haha..:P

Sometimes I think I'm a bad person because of this..

Tuesday, 7 May 2013

a new day has come

Assalamualaikum Readers..

Alhamdulillah..selesai sudah hari2 yg dinanti oleh rakyat malaysia..nampaknya bukan rezeki ini kalilah lagi..inshaa allah..next five years there will be new look on our system..pray n pray..biar pihak mna sekali y memerintah, semoga nilai2 murni dan islam itu akan terus berkembang dan mjadi our way of life..

Suka duka mengundi buat kali pertama akn kekal diingatan dengan izinNya...memori berbelas jam dlm kereta dan bas ibarat musim perayaan mmg bernilai..demi negara yg tercinta..kita tunaikn tggungjwab itu...pening2 kepala..itu perkara biasa..penat dan sakit belakang, itu sebahagian dri pengorbanan...

Hayati sekitar PRU 13..In my diary of life..

Jari terlebih2 birunya selepas dakwat kekal itu meleleh..excited sgt nk g undi..xnyempat nk sapu dulu ngan tisu..huhuhuhu...dah serupa jari hantu..:p

Bbq di halaman rumah sebelum hari PRU..sedara mara xkira fahaman politik dijemput hadir bg memeriahkn suasana..di samping mengeratkn silaturahim..
Alhamdulillah..best dpt berkumpul ini..♡♡♡

Mcm2 replika sempena PRU di sepanjang jalan ke kelantan...ni je yg sempat di kidnap...


Byak lg bnda2 best yg berlaku sepanjang pru..kalau diberi umur yg panjang..inshaallah akan mengundi lagi..lain kalillah..amin...


Wednesday, 1 May 2013

ujian+dugaan+cabaran+kemanisan=kehidupan

Assalamualaikum Readers..

Jika terasa ujian yg melanda kita itu sudah cukup dasyat..ingtlah bahawa ada org yg lebih hebat ujiannya..

Jika terasa kite sangat susah, sesungguhnye lebih ramai org yg lebih susah dari kite..

Hidup ini tidak terlepas dr ujian dan dugaan..kerana keimanan dan ketaqwaan kepada Allah diuji dengan ketabahan kita untuk menghadapinye..

Hidup bukan sekadar utk suka2..bukan hanya kemanisan yg harus menjadi dambaan..tetapi kepahitan dan liku2 hidup ini yg akan mmberi erti kemanisan di hari kelak..

Kata org..berakit2 ke hulu..berenang2 ketepian, bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian...mungkin ketika itulah kemanisan optimum yg dpt dirasai..kejayaan selepas secebis pengorbanan..

Begitu jua dengan kemanisan iman..mungkin sekarang terasa berat benar utk beribadat..kerana hti tdak dpt menggambarkn ganjaran yg besar di hari pembalasan..ohh..nipisnya iman ini..

Kata org, jika mayat diberi peluang utk hidup kembali di dunia ini..mereka sgt menginginknnya kerana ini beribadat kpd penciptanya..namun..peluang tidak dtg berkali2..yg pergi xkn kembali..yg dtg pastinya akan pergi jua..tidak terlewat biarpon esaat..

Hargai setiap detik dan waktu..semoga kita dpt kembali padanya dengan penuh keimanan..amin..ya rabb..


Saturday, 27 April 2013

hihi..

Assalamualaikum

Hai...awak...hihi..gambar ni tujukan kepada awak2 yg terasa bila bc post ni..sape makan cili dia yg rasa pedas..xgitu?..



Ni namanye post xda keje..apo kono ejang..



adik baru?

Assalamualaikum readers..

Rasa mcm xsabar je nak balik kg...sbbnya..kat umah..mummy ada anak baru..nk jmpe ngan adik bru i...

Comel sgt my adik ni..pg2 my abe post in what's app dia duk main katak..aiyooo..adik...jgn la main ngan katak adik oitt....geli kakak bongsu u ni tau...eiik....

Adik yg sebelum ini, mati tertelan racun tikus..sedih my mummy..comel juga sebelum ni..bulu lebat..kucing mix...hihi..



Tu gambar my adik ngah main katak.,hihi..
Imej x clear..ntah kat mna dia main tu..

Nama dia tapong..kiikikikkk..tengok la kat muka tu..

My adik bulu ni lah yg selalu jd peneman my mummy dirumah..kalau xde meow..mummy xde teman nak borak..ayam itik boleh borak..tapi xdpt nk pluk2 mcm kucing..lgpon ngan ayam itik bukan borak sgt,tiada feel mcm kucing...

langkah semakin hampir..

Assalamualaikum Readers..

Alhamdulillah..alhamdulillah..terima kasih di atas kurniaanMu...syukur ke hadrat illahi kerana urusan pinang meminang telah sampai kpd peringkat kedua..semalam ada org propose zila la..hihihi..gembiranya hati...

Agreement juga sudah siap ditandatangan...paling cepat kawen pon dalam bulan 5...opsss..kawen? Really zila..kiki...

Terima kasih gak kpd pihak sana kerana sudi dtg jumpa zila kat opis..nk harap zila pg sana mmg susah la..nk minta cuti balik kg pon, dikira unpaid leave..aiyooooo....xpe,,janji balik kmpung dpt jmpa my beloved mek..my new kitty...oiittt..xsabar nk blik kg untuk election ni..yg lg best..memandangkn tiada tiket ke kelantan..sempat la zila ke cameron highland, jmpa abg kat sana..then baru balik kg...zila pon pelik ngan diri sdiri..zila suka sgt g cameron walaupon dah berkali2 pergi...rasa nyaman je kat sana..nasib bos x tnya persoal sgt knape pg cameron dulu...sbbnya zila dah explain xde tiket..mmg xde tiket pon..xde niat nk menipu ponnnn...tp bos duk berat hati gak, xnk sain mna..sbb zila minta cuti dr jumaat...oohhh..berharganya diri ini di opis ya...
Huahuahua..mintak cuti pon unpaid..tang mna ntah herharga..hihi..lepas zila ckp..please dr..baru la dia approve...ermmm...baru faham..susah rupanya nk dpt kelulusan cuti ni...dah ada bukti tiket bru dilayan..first attempt, kna reject sbb xda attachment tiket bas..n masa tu zila x pg personally...silap juga tu...

Oklah.nk ciap2 g opis walaupon hri ini hri sabtu...kerana diriku begitu berharga kan...huahuahuaa....

Sunday, 21 April 2013

weekendku..

Assalamualaikum Readers..

Weekend ini sepatutnye empunya diri kerja..tapi atas2 sebab2 y x berape nk kelakar, xpergi opis hri ini..

So, bgun slt subuh awal2 pgi, niat utk meneruskn tido selepas itu berlgsung dengan jayanye..maklumlh semenjak dua menjak ni, mna dpt buat peta atas bantal, sbb awal2 da kna ciap g opis....kikiki..

So hri ini, my sister woke me up to have breakfast outside..erm..pgi dah mkn rojak kt kedai mamak..lepas breakfast kami ke TS gara2 nk isi weekend dengan aktiviti walau pon tiada tujuan utama ke sana..byk bju2 cantik kt sana..mak tengok jerrrr...xbeli pon...bju yg ada pon x berabisan nk pkai..padahal xde duit, sbb tu xbeli..ger2..cover jek..kikiki..

Disebabkn my ank2 buah mintak nk main game, lpas g TS, kmi ke aeon big di wangsa maju..dalam kepala ni duk teringin nk mkn fries mc d..aiyooo..mengidam mcm ada isi je..alang2 da mengidam tu, smpai je aeon big, trus g mc d..bli nugget set n twister fries..xkn nk bli fries je..malu ler..hihihi...

Hajat dihati nk g klcc, tp erm...xsyok pulak sorang2..ade member syok gak..teringat zaman bljar uia dulu..suka ajak kak yan g klcc..lepak2 kt tepi tasik smbil mkn goreng2 yg dibeli di cold storage..time revision week, pg klcc park, bw buku..konon nk studi..sekali g buat observation psychology..tgok org tu, tgok org ni..mcm2 ragam..pastu pakat2 gelak ngan kak yan..pastu mula la theory2 psychology kuar..ohhh..how i miss that moment..

Susah dah nk repeat kenangan2 lalu..just pray to Him, may the memories evergreen..at least i have something to smile with..

Hoping for new history with someone new may be..♥♥♥..


Wednesday, 17 April 2013

stress n demam..

Assalamualaikum Readers..

For me, my blog is just like virtual diary..the place where i write anything as long as the thing that i Am going to write does not reveal *everything*..know what i mean....pretend as u know even if u dont..hihihohi...

Today..kind of hectic and miserable day for me..same goes for yesterday..i was being tested..but i know i lose in this battle..oo God, please forgive me..i am not as i thought..sometimes, i just feel like i am a loser..too much bendul..yet, easily touched, fierce..at the same easily tears dropped when stressful..a lot things occurred in the office..dont want to state here..

Today, after worked feeling kind of sakit inside the heart..sakit dada,.face turn hot..hand turn cold like ice..head kind of dizzy..God, i am not complaining..i am just stated how my day was today..

Demam ke? I am Not sure..thing that i know, i feel like spinning..i have to sleep..may be..

Nite to all..i know there must be hikmah upon everything..

wordless wednesday

Assalamualaikum Readers..



Semoga ada perubahan..amin..

Tuesday, 16 April 2013

kelisa..

Assalamualaikum Readers..

Sementara menunggu my dream come true, my dearest abg lended me his kelisa..wooo..best rupanya drive kelisa ini.kecik,comel dan ringan..

Yg bestnya, abg siap dtg hntar kat opis..xde la anak gajah yg comel terkial2 nk cari jln, pergi ambik sdiri..xde niat pun nk pjam..kalau beriya nk pjam, hrus la beriya g ambik..hihihi..pandai jugak my abg ni buat surprise gni..kiki..

Thanks my dearest a yie, for being so protective..risau rupanye zila nk balik jln kaki mlm2 dr tempat turun bas ke rumah..erm..maknanye plan nk turunkn berat bdan melalui jalan2 kaki ni xberjaya...ishhhh..hihihi..xpe plan a x jd, ada 25 lg plan lain..

Ok lah..ni sebenarnye xde kje nk dbuat..awal sgt sampai opis..maklumlh takut jammed..da terlebih awal pulak sampai..


Hope hri ini rezeki lebih murah..amin..insyaallah..semoga hari ini lebih baik hari sebelum2 ni..

Bye my beloved readers..have a nice day...:-)

Sunday, 14 April 2013

weekend dan mkn..

Assalamualaikum Readers..

Bg kmi adik beradik, weekend adalh waktu untuk berkumpul adik beradik dan mkn..hehe...diet tnpa nasi selama 4 hari, hancur..setelah hri ini melantak nasi bertambah...kikiki..
Ape2 pon..i love my abgs n kakaks..very supportive in terms of mkn.,

Ini mkn tengahari

Minum petang

Ikan bawal mas stim ini sangt sedap ok..

I love weekend..i can meet my abangs n kakaks..we can borak2 n share anything..thanks Allah for the precious gift to me..thanks for lending me these people..

Sekian,Alhamdulillah..


pinangan itu..

Assalamualaikum Readers..

Alhamdulillah..semoga urusan ini dipermudahkn oleh Allah swt..wah, bunyi mcm zila dipinang org..kiki..kan best kalo betul..
Erm..harapan la anak gajah ni..

Tp sebenarnya zila yg pergi meminang 'org'..hihihi..thanks for my dearest brother for accompanied me..berjaya juga meminang td setelah risik merisik selama lebih kurang 30 minit..

Tp tengah2 meminang, tu..ada bnde yg x lengkap..so kna completekn dokumen..kalau da settle semua urusan, tgu call dr pihak 1 lg,kalau semua semua dah approve..then bleh la kawen..hihihi..mengarut merapu zila ni..

Insyaallah..one of my dreams will be achieved soon...;)

Other dreams, coming soon..

Thanks Allah for this anugerah..

Agak2 tertanya x ape yg zila nk sampaikn..ok2..tgu masa yg sesuai zila buat pengumuman bila dah conpem..hikhikhik..




Wednesday, 10 April 2013

apabila kebodohan mjadi kebanggaan...

Assalamualaikum Readers..

Selesai menikmati rojak dikala hujan lebat di gerai bersebelahan opis sambil menonton perlawanan bola antara kelantan ngan pasukan ape ntah dr Vietnam...kelihatan di meja hujung seorg perempuan free hair dengan bangganye menghisap rokok..ala2 perempuan moden..berambut coklat, menikmati sedutan asap beracun di khalayak majoriti lelaki..bangga mungkin dengan kehebatan dirinya sehebat lelaki..bebas menyedut asap beracun tnpa rasa malu dan segan di hadapn lelaki2 ajnabi...

Ooh perempuan akhir zaman..banggakah kamu?..merosakkn jantung yg merah lg sihat kurniaan Illahi..apa yg kamu dpt..melainkn kata2 pujian sinis lelaki..yg mengatakan kau perempuan moden..

Layakkah kamu mnjdi ibu utk anak2 solehah jika kamu sendiri memberikn contoh yg buruk buat mereka..

Iya..manusia bisa berubah...kerana titik perubahan itu..dtgnya kerana dari Allah..aku yg kerdil lg hina ini..mendoakn yg terbaik buatmu wahai kaum sejenisku..tiada guna bangga dengan kebodohanmu duhai wanita yg bisa menggoncangkn dunia...

Jika penyakit yg kau undang, mka penyakitlh yg kamu dpt..kerana Dia Maha Pengurnia apa yg kau cita2kan..

Kupandang depan kulihat perempuan berasap, kupandang kanan..kulihat kaum sejenisku juga berasap..ohh..byknye pencemaran di sekitarku..usah dibilang jejaka2 yg berasap..tiada peluang dan ruang utk aku menerima jejaka berasap..cukup la aku rimas dengan asapnya..tidak mahu aku berbakul2 berleter tentang pembaziran dan pencemaran...hahahaha.,

Moral of the story; perempuan2 cun yg cantik lg menawan.,xpyh la merokok..buruk benor nampak..yg cun jd xcun, yg sopan nampak samseng,.akhir kta..xperlu nk bgga dengan kebodohan kita.,ok..babai..

Sunday, 7 April 2013

rutin asal kembali..

Assalamualaikum Readers..

Esok rutin suatu ketika dulu kembali..g kerja naik bas..kna jln kaki jauh..wawawa..tp xpelah..mudah2an anak gajah yg bulat Dan comel ini akn kembali mnjadi sang kancil yg ramping dan kurus gitu..wah..harapan..iyolah sgt..jln kaki tiap2 hri dlm..erm..15 min +15 min..bru setengah jam.mkn tiap hri berkilo2..harapan la nk kurus..hii..tp cita2 tu dah ade..kire ok la..

Xnk tnye ke nape rutin lama kembali..kikiki..sbbnye..kereta pinjam telah dikembalikan..ger3..tu lah zila..sape suruh xde kereta..huahua,.bukn xnak beli..cume masanye blom tiba..doa2 la zila murah rezeki ye my beloved readers..

Anyway, thanks to my dearest kak zura for giving me the opportunity to drive her car..sampai kelantan mak bawak balik..huhuhu..tapi nk pg area2 selangor mak takut..takut sesat nokkk..kuikuikui...mak bukan ape, kalau ade teman kt sebelah teman mak drive hokkkey lagi..kalau sorang2 mak gelabah kalau sesat...tp mak tau..mak kena ubah Minda ttg hal ini..tp tgu mak ade kereta sdiri ler dulu..kan2.....

Erm..mata pon da ngantuk..nk tido lah..nk mimpi kereta idaman gitewww kannn....

Mudah2an dengan izin Allah, akn tercapai juga hasrat dan cita2 itu..cuma lmbat atau cepat..btw.. i am a simple girl with a lot of huge  dream..hopefully He will listen to my prayer..:)

Good nite my dearest readers..

janda baik..

Assalamualaikum Readers..

Ops..janda baik..siapa tu..

Erm..kisah jnda baik ni tiada kaitan dengan perempuan yg kematian suami atau pun perempuan yg di tinggalkn suami..hihihi..kisah ini..kisah kami sekeluarga..

Tanggal 7 April 2013, kmi ke janda baik utk famili day kali ke berapa ratus ntah..hihi.,kluarga zila ni suka kumpul ramai2 n mkn2...aish..patut la zila mkin lama mkin boooolat..asyik mkn je..destinasi kami kali ini ialah ke janda baik yg terletak d Pahang..lebih kurang 30 minit dr rumh kakak zila d karak..

Overall, best la,.dpt kumpul ramai2 n mkn..hihi.,tp as usual, zila x beria sgt nk ambik gmbr anak beranak ni..lgpon private n confidential la family photo ni..ehiks..yg biasanye zila hnya akn ambik sekeping gmbr zila n kawasan tu je...

Ni la kawasan janda baik.subhanallah..cantik..bersih..tenang..


My dearest kak ni n me..mkin boolat anak gajah ni...


Dalam pukul 5 petang, zila dah gerak balik..itu saje nk cerite..bye2..thanks for reading..

Saturday, 6 April 2013

karak..

Assalamualaikum readers..

Walau pon entri di atas bertajuk karak, namun tiada niat di hati utk bercerita ttg kisah d highway karak@ crite hantu yg famous tu..

Tajuk karak tu diilhamkn..wah diilhamkn gitewwwww...kn..bertujuan untuk bercerite ttg kisah hujung mgu selepas berminggu2 tidak cuti pada hari Sabtu..

So, this weekend zila n my brother abg jamal went to karak..our sister's house..we planned to go to janda baik tomorrow.we will have family day at janda baik..

As usual, aktiviti mkn2 will be the main agenda in the schedule..among the menu will be nasi lemak, ayam bbq, jagung bakar, n a lot of mkn lain i believe..

There will be 25 person at janda baik esok..semua adik beradik d kl akn join kecuali si kembar kak yah n abg yie..my eldest brother at Vietnam also will not be joining us, hantar wakil je..my nephew and niece akn datang...brsama my sister kak zura...

So, tomorrow i believe i will become overweight due to extra food taking..hihi..can't wait for esok..hihohi..bye2..

Tuesday, 2 April 2013

Akhirnye sampai juga..

Assalamulaikum Readers..

Berakhir sudah KPT Kota Bharu..Alhamdulillah..ramai yang datang..meriah sekali karnival di sana..

Thanks a zillion kepada my dearest bestfriend yg banyak membantu sepanjang karnival berlangsung..Cik Farahdina tu memang dah berkorban utk ke kelantan walau pon dia sdiri byak keje..n My dearest bestfriend Mr P pon banyak membantu sebanyak di kb..mcm2 ujian di kb hari tu..sebelum balik kb pon dah kelam kabut..

Mana x taknye sepatutnya kami bertiga ke kb, tapi last2 minute sorang xjadi pergi..mau x nya zila drive sorang2 dari kb ke kl..dah ler first time..tapi xpe..berbekalkan semangat yg jitu takut2 berani..zila drive juga ke kl sorang2..cik farahdina sebagai peneman di sebelah..

Piss..piss..si cik farahdina tu tekun mencuba utk buka lagu guna USB dia dlm kete myvi..dlm hutan mana ada signal radio..mau x zila ngantuk drive sunyi2..tapi kire ok la..boleh gelak2 ngan farah dalam kete bila cubaan dia xberjaya..hahaha..farah..jgn marah ye..ngumpat sikit je..:p

ohh..lenguh juga kaki menekan brek dan minyak walau pon kereta auto...bertolak pukul 8 lebih, singgah umah kakak jap di Manek Urai hantar mek, then truskan perjalanan ke kl..dalam pukul 5 dah sampai kl..hantar farah, then terus balik umah...rasanya kalau nak manual x sampai kl ni..hikhik..mati kat bukit 7..x hidup2...Farah kata..menakutkannya jalan ke klantan ni..bukit2..lori2 balak..bnyak kat jalan..trafik jadi slow kalau zila kereta first duk belakang lori..maklumlah kalau nak memotong tu..tgu tempat2 yg betul2 selamat baru potong..hahaha..hbis kereta kat belakang potong lori balak tu dulu..tapi xpe la..zila pon P lagi lesen..diorang pon faham kot..ada satu lori balak tu..bhenti tepi terus suruh zila potong..hikhik..baik betul pak cik tu..zila ape lagi hon la kat dia..hon terima kasih gtu kan...kikikiki..

Alhamdulillah sempat juga beli ole2 dari kelantan utk kawan2..kerepok lekor n kerepok segera kiriman adik beradik terchenta..

Overall...zila dah berani drive sorang2 balik kelantan..kiki..bile ntah nak ade kereta sdiri ni..boleh balik je time rasa nak balik..wah gtu kan...bunyi macam sejam je perjalanan..padahal mau 8 jam drive balik kelantan..

Ok..itu je..bye..:p

Friday, 29 March 2013

aktiviti mlm pertama kami di kelantan

Assalamualaikum Readers.




Aktiviti waktu malam tu di kg..gigih menyiapkannya bersama farah dan faiz si anak sedara..

Bersedia untuk g kpt kota bharu esok..ade cerite nak diceritakn sebenarnye tentang journey ke kelantan ni..tp dalam next entri la..tenet x laju sbb data tenet dah hbis...wawawa..

Sebenarnye ade je dugaan yg berlaku..tp anggap jelah perjalanan untuk mematangkn insan...

Sekian.,wassalam...




mcm x percaye je....

Assalamualaikum Readers..

Mcm x caye je skrang zila dah ada business card sendiri...wah2..nti boleh tackle jejaka2 hot gituuuuuu kn..this is my card..konon2nye lah..jd haruskah anda percaye pd zila?..ape? Nk bukti..ok2..fine..zila buktikan..




Macam xpercaye juga hri ini zila akn drive balik kampung di kelantan..yelah kelantan..mna ade kg lain lg..tp zila x drive sorang2 la..ade kawan2 yg akn drive bersama2..tujuan balik kg ini juga adalh untuk urusan karnival pengajian tinggi..yg berlangsung di kota bharu..hikhik..

Itu jelah 2 bnde yg mcm x caye je bg zila..bye2..

Wednesday, 27 March 2013

kunciku bukan kuncimu

Assalamualaikum Readers..

It is been a while i am not writing in my blog..erm..what to do..choppp..ops..ade orang kesah ke zila?

Sejak akhir2 ni rasa mcm byak kerja je kat opis..ye la result SPM pon dah diumumkan..so workload will be added..

I got a little story to share here..n how i believe this test really bring a wisdom for me..

On last Friday, i came back from office a bit late compare to any other days..when i reached home, i look for my keys..i could not find..i dont know where i put it..Oh God..i lost my keys..

Since my sister was not in the home..dah balik kg..so i dont know where to go..i called Mr S to ask him whether our office still open,because i want to look for the keys.. he said no..then he suggested me to go Bavani's house..but i don't feel like doing so..kind of disturbing may be..in my mind, i only thought that i wanted to go to my brother's house at kajang, yet i don't know the way to go there..tapi dalam kereta tu dah call kakak, kalau kunci xjmpe boleh x mintak abang ipar poskan..so..abg ipar ckp cari dulu..nnti bagitau balik..

So i took the another decision, i went to my friend's house at gombak..rumah di mana tempat zila menumpang selama lebih kurang setahun masa bekerja kat uia..but when i called kak sasa she didn't home..luckily her sister there..so without thinking any longer I drove to gombak..it was my first time..actually i am quite afraid, since many cars on the road, it was night already..ada roundabout lagi..zila dah la xberape nak pro jln2 kl ni..so..zila kuatkan semangat..In Shaa Allah, He is always be with me..yang kelakarnya.sepanjang drive dr jalan duta ke gombak, zila xtutup lampu dalam kereta..kan zila duk cari kunci dlm kereta, lupa nak tutup lampu masa drive..mesti org tengok pon nampak pelik kan..ape hal budak ni..lampu dlm kereta xtutup..

By 8.30pm..zila sampai kat gombak..solat isyak and maghrib yang dah terlepas tu terus..zila minta adik kak sasa temankan zila pergi JJ wangsa maju..itu pon first time zila drive sdiri pergi jj..ingt x ingat je jalan...nasib baik ada assistant kat sebelah,..smpai kat jj dalam pukul 9.30..parking pulak jauh giler, gara2 takut xda parking near to jj..hahahah..sekali bila jalan kaki kat pathway tu..bnyak betul parking kosong..dugaan2..sampai jj, tengok2 ada renovation kat sana..erm..dah kena cari barang2 yang nak dibeli tu kat tempat2 yang bukan kebiasaan..Malam  tu terpakse pergi jj sebab nak beli baju dan seluar n barang2 lain..kan semua barang kat umah kakak..aiyo2...dah abes jugak rm 200..dah la dah akhir2 bulan ni..xpelah.janji pakaian tu bleh pakai lagi untuk next time..tapi yang xbestnya..bru 2,3 hari sebelum tu zila g shopping pakaian kat Alamanda..ooh...mak...........duit gajiku kering pada bulan ini..xpe2..by next salary..no more expenses on clothes..dah berlambak la pulak..daripada yang xcukup sebelum ni..

So..malam tu lepas balik jj..budget macam ngantuk giler..rasa xsabar2 nak tido..tapi bila nak tido, xboleh la..kepala duk fikir pasal kunci tu..rasa mcm xsabar nak pergi opis the next day sebab nak cari kunci..lagi pon, baru je nak terlelap tetibe, rasa mcm berdebar2..kenape ntah..xpernah pulak rasa mcm tu sebelum ni..tambah pulak..perut dah macam masuk angin..kan xbleh tido..petang tu pon xmkn nasi,,mkn maggi sup pon xhabis..hohoho..ujian2 kan..sampai ke pagi zila xboleh tido..mata ngantuk giler sebenarnye..

Then bila dah cerah sikit..zila pon drive la dr gombak ke opis di jalan ipoh..jauh tu..setengah jam tanpa jammed..itu pon first time jugak..ikut hati je bawa kereta tu..nak ckp pro dah jalan kl ni mmang x la..nasib baik kat kl ni ada signboard je..dengan harapan kunci tu ada kat opis..sekali, cari2 kunci xda jugak..oh..hampa dan kecewa..then, zila what's app kakak..ckp mintak suami dia poskan kunci..konklusinye..lagi 2 malam la zila menumpang di gombak..and pagi isnin pun drive dari gombak ke jalan ipoh utk datang opis..awal2 pagi dah kluar, takut jammed...

Petang sabtu tu..kak sasa ajak pergi ampang park..adik kak sasa pon ikut sama..zila drive kete ke ampang park..nak kata tau jalan.mmg x la..kak sasa yang tunjuk jalan ke sana..beli2 barang..then balik..then on the way balik singgah ong tai kim beli barang dapur..hidup kat gombak tu mmg mendapat ihsan dari kak sasa dan adiknya coz zila just beli barang2 yang perlu dibeli..bju yang pakai kat umah tu memang ihsan adik dia la..hikhikhik..tapi zila dah cuci siap2 dah sebelum tinggalkan umah pagi tu..Terima kasih banyak2 suhana dan kak sasa for the deeds..

Moral of the story or hikmah yg dapat disimpulkan di sini ialah..ujian kehilangan kunci ini berlaku hanya apabila kereta kak zura ada bersama zila..katakanlah kalau masa tu kereta xde, mahu zila nangis petang tu, dah la penat..jalan kaki nak g KTM..nak ambik KTM g kajang..pastu pg sabtu ambik KTM lagi nak g Sentul, pastu Isnin pagi kena naik KTM lagi  nak datang opis...

Kehilangan kunci tu telah membuatkan zila semakin berani untuk drive kereta di KL, walaupon xberape nak pandai lagi parking kereta..hihikhik....

Ujian ini juga membuatkan zila terfikir..zila semakin kuat..hahaha...sebabnya masa mlm nak g beli barang2 kat jj tu..zila boleh lagi melawak bodoh2 ngan suhana..boleh gelak2 lagi..walaupon kepala duk berfikir pasal kunci tu..sampai suhana tu cakap kat zila..Kak Zila boleh lagi eik gelak2 mcm ni.kalau kita..kita dah nangis dah...Then, zila terfikir balik, ujian tu hanya sebesar zarah je..Allah uji sikit kat ctu nak tengok tahap kesabaran kita..tapi cuba tengok berapa banyak Allah tolong dalam benda lain..contohnya..bila xtau nak bermalm kat mana, tiba zila teringat pada umah kak sasa..then, Allah permudahkan urusan tu, pastu bila zila xberani nak drive..Zila cuba juga..sampai bila zila nak takut..katakanlah kalau kunci tu xhilang, xdanya zila nak drive g gombak tu..then, bila nak beli pakaian tu..Allah bagi lagi rezeki tu..Erm..akhir kata tiada ujian yang xmampu kita hadapi jika Allah dah pilih kita untuk menghadapi ujian itu..wah..ayat2..mcm xpenah belajar BM je...kikiki..And thanks to all people who are always with me ketika ujian ini melanda..if those person read this blog..i owed so much to u people..

Penamat daripada kisah ini adalah bukan pada perenggan di atas ya..penamatnya..ialah..apabila zila balik rumah selepas 3 hari merantau..one of my nephew's friend told me...Mok su, kita nampak kunci mok su kat bawah..ade orang sangkut kat pokok..erm...so jawapannya...kunci tu tercicir masa zila nak naik kereta la tu..zila bawa kereta g tempat parking KTM Segambut..So, on that day..mana zila nampak..kan dah malam..bukan zila xcari kat rumput2 tu..tapi xnampak ape2...hohoho..adik2..thanks ye bagtau mok su pasal kunci tu..sekarang zila dah ada dua kunci..satu yang dah di duplicate..satu lagi yang dah hilang tu...satu gantung kat tag opis.satu dlam beg tangan..iklan jap..masa zila balik tu..kuar lif tu..budak2 tu cakap..cantik la mok su hari ini..dah mcm najwa latiff..kikiki..adik2 tu xtau..masa kat opis kawan zila cakap..zila pakai mcm tu macam nak g pasar..baju blause bunga2..seluar slack biru..selipar crocodile hijau...hihihi..

So..sekian sahaja laporan hari ni..dont worry if He test u..He will help u a lot in different ways..Thank You Allah :-)..



Wednesday, 20 March 2013

cerita pg ini..

Assalamualaikum Readers..

Cerita pagi ini..minggu ni kind of different a bit compared to few weeks, months ago..zila xjalan kaki lagi pergi tunggu bas..wah..dah moden cikit..ihsan dari kak zura, i memalukan muka yg comel ni..pjam kete dia.kikikikiki.ats2 sbb tertentu..kak zura pon bagi..

But the problem with me is that..xreti sgt nk park kereta elok2..how come...senget benget parking nye..tp cube jugak ltak dlm kotak elok2..cume senget jugak la..harap2 xde org ltak kertas tulis..sila parking elok2.ini lesen terbang ke?.hikhikhik..

Pastu  mcm biasa la naik bas..tengah2 naik bas..ade la bas stop dekat satu bus stop tu..hihihi..ayat2 berulang ye..kesalahan tatabahasa..ade uncle indian nak naik bas..dia xde duit kecil..dia tunjuk 20 ringgit.drebar ckp xde baki..dia tunjuk 1 kat jari dia.maksudnye seringgit la tu kot...masa tu ramai yang beratur nak naik bas..tapi xde sorang pon offer seringgit kat dia..driver bas xkan nak offer seringgit kot kan..mmg xlogik la..pastu uncle tu turun balik..dia tnya budak sekolah tu..mesti la budak sekolah tu ckp xde..ish2 kesian uncle tu..dah la muka dia kesian..dia pon turun la jalan kaki..zila mcm nak tolong dia..baru nak ambik duit..dia dah pergi..tapi masa tu..zila bukan duk dekat ngan drebar..tapi rasa berslah gak la..just 1 rinngit maa...bukn byak pon..

so moral of the story..sediakan duit kecil masa nak naik bas..susah nak jmpe orang yang prihatin kat malaysia ni.tambah2 lagi kalau bas tu dipenuhi dengan foreigners....hikhikhik..;-)..unless kat uia..

Sekian..wassalam...

Sunday, 17 March 2013

kpt and teluk cempedak..

Assalamualaikum Readers..

Erm..kpt kali ini was just like a little messy due to small..small??..yes small problem..because i try to think as small..how u view things will bring different consequences..kalau fikir teruk then it will become worse..(padahal dah nangis pon ptg tu sbb tension, nasib baik la Mr HS know how to make me calm..  he said sy xpernah tengok anak gajah nangis..so jgn nangis, nanti xcomei)..kikikiki.., so,.just take it easy..lucky we arrived at sultan ahmad convention centre a day before the exhibition..so we set up the booth, after loking for clip to hang all the banners and bunting, at ECM..east coast mall, opposite saicc..



Ni lepas dah ciap2 set up booth..balik umah...n siap utk ke tanjung lumpur mkn ikan bakar@ seafood..

Again, really lucky to have my dearest friend Mr P here at kuantan.. he is just like our tourist guide..Dinner mlm tu pon dia blnja,,thanks a bunch Mr P...lupe nk snap photo.

The next day, we went to kpt as scheduled..as usual most of the visitors are school students of form 5 and form 4. I talked to 2012 spm candidates with loaded spirit due to receiving motivation from Mr HS..berbelit nye bunyi ayat bi zila tu..sila abaikn dan buat2 betul k..

Petang tu, Mr P brought us to Teluk Cempedak..minum air kelapa and mkn keropok lekor..absolutely teluk cempedak is very nice, beautiful,clean beach i ever seen, with a lot of fast food there..ada mc d, burger king..Subhanallah, the view is really extraordinary beautiful..






Today is the last day at kuantan..sobs..sobs..sedih..
Sekian..bye,,

Friday, 15 March 2013

jd perempuan kan best..

Assalamualaikum Readers..

Ikuti perbualan yg di flashback antara zila dan anak sedara..minta maaf kalau xberape nk tepat, sbb ini hanya yg ter recall dr memori..

Along: mok su, best kn jd perempuan..nti ada waktu xpayah solat..

zila: ye ke best along,( layan je soalan )..tapi along boleh ke tahan sakit perut mcm org perempuan sakit tu..tiap2 bulan..nak solat kna pkai telekung, bru nmpk sempurna..Along nk slt senang je, ambik wuduk, pkai bju biasa, dah bleh solat..

Along: Along xnak sakit perut..tp mok su..ustazah ckp..org pompuan senang msuk syurga..

Zila: ya mmg betul, jg solat, taat kat suami, jg maruah suami, layan suami elok2 dpt masuk syurga..boleh pilih lg nk masuk yg mna...tapi Along tau x wanita juga adalah antara yg paling ramai di neraka.

Along: xtau...

Zila: sebabnye perempuan byak sgt yg xjg aurat, xtaat suami, suka mengumpat, suka mengeluh bila di uji.( bila ckp mcm ni, terasa mcm terkena kat diri..bila la nk jd muslimah sejati)

Angah menyampuk..

Angah: tapi mok su mesti masuk syurga kan..selalu solat n baca quran..

Zila: ye ke ngah..Amin..( padahal xtau nk ckp ape..sebabnye amalan yg dilakukan hanya sebesar zarah, nk dibandingkn segunung dosa yg dah dilakukan..Nauzubillah..mintak dijauhkn dari api neraka..

Kesimpulannya..mmg jd perempuan tu best, Allah bg ganjaran yg besar, tetapi berapa ramai yg dpt hadapi setiap liku2 kehidupan ini berlandaskn al quran dan sunnah...termasuk zila..tau bnde tu xelok, tp buat juga..

Ckp syg mak ayah..tp kluar rumah x ttp aurat..Astagfirullah..anak perempuan2..

Ckp syg suami, tp berapa byk isteri yg kluar rumah dengan free hair, aurat dedah sini sana..selangkah isteri kluar rumah tnpa menutup aurat, selangkah dia menghantar suaminye ke neraka,.ini Prof Muhaya yg ckp dlm reset minda..suami meninggal ngis, masa suami ada xnk dengar ckp suami..mudah2an zila xmcm tu,.in shaa Allah..

Indahnye jd perempuan jika hidup ini disulami nur Illahi..

Sekian..wassalam..

Thursday, 14 March 2013

kpt kuantan..

Assalamualaikum Readers..

Tomorrow i will be leaving kl for kpt kuantan..the location is at sultan ahmad syah convention centre..hope no changes occur in the last minute like what had happened at kpt pulau pinang.

Anak gajah comel ini pergi bersama 2 rakan sekerja dan seorang students..semua gegirls..how?..bos mgu ni xikut..so terpkse lah kmi bertolak ke sana sendirian..ajak opismate yg macho pon beliau xleh ikut..ada hal lain..so nk x nk..kmi semua jd survival..

Harap semuanye berjalan lncar esok..Ya Allah..selamatkn perjalanan pergi dan balik kami ke sana..semoge tiada insiden pelik berlaku lg..Amin..

Wednesday, 13 March 2013

i am a big girl..

Assalamualaikum Readers..

Lately..i like to use..comel mcm anak gajah as referring to me..sounds annoyed? No la..sound comel..kan2..hihihi..

As far as i concern..sekarang ni mcm hati mkin mcm cepat je terasa..ehiks..ye ke cepat terasa..ke ngade2..ntah..xtau mna satu..tp cepat juga berasa sedih..haha..tang senang ngis tu dari dulu..hati lembut katakan..standard perempuan..tengok crite korea, hindustan, ngis..bazir air mata je..baik nangis, insafi dosa2 yg dah dilakukan..semoga Allah ampunkn dosa2 kite..
Xpe la jugak..antara mata yg x jilat api neraka adalah mata yg menangis ketika menginsafi segala dosa2nya..


By the way..zila u r now a big2 girl..in the big2 world..no body would please u as u want..be matured girl..life is full of challengers..kalau bnde kecik nk terasa hati..sampai bile pon ..xmaju..wahhhh...mcm ceramah politik lak rasa...negara kita memerlukan rakyat berjiwa kental..bersemangat patriotik..cintakan bangsa dan negara..sangup mmpertahankn negara dari musuh..So..zila..

Jgn nk ngade2 lagi..hikhik..hik..bye2 my beloved readers..good nite..;p

layan jer..

Assalamualaikum Readers..

Sejak dua menjak ni zila rasa zila mcm da berubah je..xtau la ape nak jd..perasaan da lain jd sekarang ni..berubah2 la rasa di hati ini..xtau la nk rasa happy ke pelik..


Kalau pelik pon..ape nk pelik kan..semua org pon boleh rasa mcm zila rasa..tu pon kalau dia jenis xterikat dengan mna2 aliran la..

Kikiki..ape yg zila nk cerite ni..tentang hati dan perasaan ke?..ke tentang politik..

Sebenarnye zila nk gtau..sejak brkawan ngan kawan2 yg lain bangsa ni, zila jd lebih universal..universal?apakah itu...

Zila dah ada minat baru...iaitu..minat dengar lagu tamil..best jugak lagu2 tamil..mana tak nye..tiap kali travel g KPT, bos mesti bukak lagu tamil dlm kete..kalau 4 jam perjalann, 4 jam la lagu tamil..bos kata..kecian zila kna dengar lgu tamil jugak..tp zila kata zila ok je..dah 2, 3 lgu dah jd feveret zila...walaupon zila xfaham..hihi..zila rasa mcm nak bljar tamil lak la..mcm rugi lak, di kelilingi office mate indian, tp learn nothing..oh ye..zila dah bljr 1 sampai 10 dalam bahasa tamil, tp x expert lg..ntah berape lma kna hafal ni..tang indian food pon, zila mcm ada la rasa sikit2..tosei..manisan..tp xde la sampai tahap hantu lg la..hantu takat ni utk mknan2 tertentu je..uncle mamak punya tauhu pedas..menu wajib utk lunch 2,3 hari ni...org ckp, kalau nk mahir sesuatu bahasa tu, kna mkn..mkanan bangsa tu dulu..ye ke?..kene buat eksperimen dulu ni..

Bab kata org kelantan kat orang kl..nk panda kecek kelate kene make budu dulu.berehi budu, make sokmo, nati meta lg panda la kecek kelate..hikhikhik..

Zila pon lyan gak lagu super junior walaupon xfaham..korean language somehow interesting jugak...tp tang cerite romantik korea tu..perh..xbleh blah..buatkn hidup ini penuh dengan angan2..bestnye kalau hero sehensem tu, sekaya tu nk kat perempuan yg xde pe2..mak ayah membantah..tp disebabkn cinte sejati bersama gak..huahua..xsekufu..even dalam islam, nak kawen pon kne sekufu..kan2...


Oklah..da habes nk membebel.
Akhir kata..zila suka lagu tamil..asal best layan..lgpon muzik tu x haram jika tiada unsur pemujaan dan xmelalaikan..

sekian..wassalam..