Friday, 23 October 2015

Pregnancy Bleeding..

Assalamualaikum..

 Hai semua..

Alhamdulillah sekarang zila tengah mengandung 27 weeks..Allah berikan kesihatan yang baik and baby pon sihat, Insyaallah..

Cumanye zila nak share sikit ttg pengalaman masa 4  bulan pertama..zila telah mengalami lebih kurang 4 episod pregnancy bleeding.. sepanjang tempoh kena bedrest  tu zila byk baca blog yg share pasal benda ni..risau dan takut sgt bila baca.sbb mostly ending nye mommy to be tu xde rezeki n berlaku keguguran.

Tapi pengalaman zila berbeza. Subhanaallah,..bagi zila bby dlm perut mcm kuat sgt. Insyaallah lahir nanti pon baby akan kuat, Insyaallah..

Setiap kali bleeding mesti zila kelam kabut  dan akan ke hospital selayang kat tempat yg emergency. dan setiap kali pergi mesti dari petang sampai ke malam.sebabnya lama sangat  tgu Dr Pakar sbb nak buat scan nak tgok bby masih ada ke x..

And Alhamdulillah..setiap kali scan masa tgh bleeding2 tu..dengar degupan baby..So zila agak tertnya2 dari mana darah tu..bila tnya doktor..doktor akn cakap mungkin rahim x kuat..and doktor sarankan mkan ubat kuatkan rahim, duphaston. Setiap bulan sampai cecah 4 bulan..zila kna follow up kat hospital selayang. And Alhamdulillah..bila dah masuk 5 bulan..dah xde lagi bleeding.. Last bleeding yang teruk adalah masa bulan puasa. Tapi yg amazingnya...zila sihat..alhamdulillah..cuma doktor advice jangan angkat berat2..jgn bergerak banyak sangat..

So kepada bakal2 emak..kalau berlaku bleeding..better pgi cek and doa byk2..kalau ada rezeki..insyallah baby tu akan stay dlm rahim kita... Insyaallah...

Zila share pengalaman ni sebb nya..zila rasa kes zila ni antara kes yg rare..husband zila kata dia nak letak nama baby bermaksud kekuatan..n dia selalu ckp..baby kita ni kuatkan..:)

No comments:

Post a Comment